fbpx
0

VAŠA KORPA

Vaša korpa je prazna

(0 / 0 votes)

Nedovoljno unošenje crvenog mesa (ali i previše) junetina, riba, namirnica koje sadrže vitamin C, folnu kiselinu - salate, peršun, brokoli, cvekla, grašak, šljive, lisnato zeleno povrće, bademi, seme bundeve i vitamin B12 iz hrane, uz manjak želudaćne kiseline (HCI) može kod nekih osoba, posebno đena u periodu menopauze uticati na smanjenje nivoa gvožđa u organizmu. 

Neorgansko gvožđe uneto u organizam u većim dozama teže se apsorbuje i nadoknada istog traje dok se uzima, na ovaj način gvožđe se može deponovati u jetri i izazvati češće infekcije, smanjiti prisutnost vitamina E, stvoriti tamne krugove oko očiju...  

 

Kombinovanje paprike crvenei namirnica koje sadrže vitamin c (limun, pomorandža...) sa spanaćem može biti od koristi u boljoj iskorišćenosti gvožđa u organizmu. 

Konzumiranje crnog pasulja je idealna zamena za osobe kojima je zabranjena upotreba goveđeg mesa zbog sadržaja holesterolai zasićenih masnoća. 

 

Preporučuje se uzimanje goveđeg i pilećeg mesa 2 -3 puta nedeljno oko 100 gr dnevno, riba, jaja, crveni pasulj,  sočivo sa namirnicama koje sadrže vitamin C, folnu kiselinu  a B12 je već prisutan u hrani koja sadrži gvožđe - meso. 

 

Na slabiju apsopciju gvožđa u organizmu može uticati previše izimanja ovsenih i pšeničnih mekinja i ostalih pahuljica, koštunjavog voća, čajeva(pogotovo ako se uzimaju uz hranu), mlečni proizvodi - mleka, čokolade, previše belog šećera i prerađevina od šećera.

 

Nanirnice koje takođe  sadrže gvožđe su suve smokve, kajsije, urmecrne masline, proso, susam, kupina, bobičasto voće, kivi, nar. beli luk, kukuruz, grožđe...